Historie

Wat betekent de Kollenberg voor Sittard?
Het lied ‘’Dae sjtille auwe zandwaeg’’ van Sittards beroemste zoon Toon Hermans, drukt misschien wel het beste de verbondenheid uit die de stad door de eeuwen heen met de Kollenberg heeft. Het moet wel een bijzondere plek zijn wanneer zoveel mensen er zo aan verknocht zijn. En bijzonder is het gebied, dat bol staat van historie, religie en cultuur.

Men treft er monumentale hoeven en tal van geloofsuitingen aan, zoals de meer dan drie eeuwen oude St. Rosakapel, doel van de even oude gelijknamige jaarlijkse processie. In deze omgeving legden in vroeger eeuwen de Bokkerijders hun eed af op de dode hand en op een steenworp afstand er vandaan woedde in 1543 de beroemde ‘’Sjlaag in de Kemperkoel’’. Tegenwoordig hebben Krombroodrapen, Maske begraven, Kindervakantiewerk of de Zeepkistenrace gelukkig een wat luchtiger karakter. Daarnaast, en misschien wel vooral, is de Kollenberg een prachtig wandel- en natuurgebied.

Door zijn unieke ligging bereikt men vanuit het drukke stadscentrum binnen 10 minuten een oase van rust, met prachtige holle wegen en vergezichten tot diep in België en Duitsland. Jaarlijks trekken tienduizenden wandelaars van het Pieterpad over de Kollenberg en verbazen zich over de schoonheid ervan. Uit een enquête bleek dat de Kollenberg zelfs geruime tijd op plaats één stond van de mooiste plekjes in ons land.

Bedreiging en aantasting
Het kon natuurlijk niet uitblijven dat ook projectontwikkelaars oog kregen voor de schoonheid van het gebied. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd begonnen met de bouw van een heus bungalowpark. En ondanks luidruchtige protesten volgde nauwelijks 15 jaar later een nieuwe bouwronde met desastreuze gevolgen voor het landschap. Kollenberg III, in de jaren negentig, gaf bij een aantal Sittardenaren de doorslag. Tot hier en niet verder. In januari 1995 werd de Stichting Behoud Kollenberg (SBK) opgericht.

Stichting Behoud Kollenberg
Binnen vrij korte tijd werd de stichting een begrip in de stad. Met diverse projecten werd en wordt de plaatselijke bevolking betrokken bij het streven van SBK om de Kollenberg van verdere bebouwing te vrijwaren en de natuurwaarden op te waarderen. Er werd een inrichtingsvisie opgemaakt die voor een groot deel werd overgenomen door Landschapspark de Graven. Erosiebestrijding en de aanleg van het hamsterreservaat voor de Korenwolf zijn hier voorbeelden van. Zelf zorgde SBK voor de aanleg van het Memoriebos en herintroduceerde het oergraag spelt.

Invloed en resultaat SBK
SBK telt inmiddels bijna tweeduizend sympathisanten en is door de gemeente aangemerkt als erkend aanspreekpunt voor de Kollenberg. Alleen door jarenlang overleg werd voorkomen dat ’t Hof Kollenberg, op de voormalige Pabolocatie, tot op de rand van de holle weg naar de Rosakapel werd volgebouwd. Al sinds 2002 stelt SBK alles in het werk om het gebied Watersley, na het vertrek van Pergamijn, weer een groene invulling te geven. Plannen voor massale bebouwing gingen mede door ons toedoen van tafel. Maar het risico van ongewenste ontwikkelingen ligt nog steeds op de loer.